Blog

Drónokkal, keresőkutyákkal és közel 50 szakemberrel keresték az eltűnt személyeket Pákozdon

Péntek délután indult túrázni az a középkorú pár, akik a feltételezés szerint valamilyen sérülést szenvedtek, és nyomuk veszett az erdőben.

A 112-es segélyhívón bejelentik az eltűnésüket, a Mentésirányítási Központ pedig személykereső kutyás segítséget kér. Szombat hajnalban a feladat súlyát tekintve Juhász Zoltán, a Magyar Mentőkutyások Mentésirányítási Központjának vezetője a helyszínre indul, egyeztetve Balogh Lajossal, a Velencei-tavi Speciális Kutató-mentők Alapítvány vezetőjével, aki a mentési folyamatokat irányítja majd. Mindezt természetesen csak egy gyakorlat során, de a komolyság pont olyan, mintha éles helyzet lenne.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy szombaton korán reggel a pákozdi Bella-tóhoz egymás után, hosszú konvojban érkeztek a mentésben részt vevő egyesületek autói. A riasztott csapatok között voltak a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Magyar Rescue 4×4 Nonprofit Kft., a Floyd Mentőkutyás Szolgálat Alapítvány, a NOÉ Speciális Kutató-mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Cserhát Különleges Mentőcsoport, a Pákozdi Polgárőrség, valamint a Magyar Nemzeti Mentődrónpilóták Egyesülete képviseletében a zichyújfalui Double Ring Wings csapata, Pál Károly és Szaniszló Mónika.

Balogh Lajos mentésvezető ismertette a rendelkezésre álló adatokat a mentőcsapatokkal, és egy térkép segítségével felosztották, ki melyik területet fogja átvizsgálni. A gyakorlat miatt egyébként vadászati tilalmat rendeltek el a kijelölt terepen, így nagyon fontos volt, hogy azt ne hagyják el a csapatok. Az információk birtokában terepjárósok, személykereső kutyák tömege és drónok indultak meg az eltűnt pár megkeresésére. Habár gyakorlatról volt szó, a szemeken látszott, mindenki komolyan veszi, hiszen nem tudhatják, mikor kerülnek valóban éles helyzetbe, ahol majd az itt megszerzett tapasztalatok segíthetik egy vagy több élet megmentését.

Telt-múlt az idő és megérkeztek az első információk a sérültekről, akiket szerencsére sikeresen megtaláltak. Elsőként a Tatabányai 4×4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület érkezett vissza a bázisra, akik a sérült női turistát mentették meg. Az egyesület tagja elmondta, hogy felosztották a csapatot, majd három irányba indultak el a saját területükön, és ennek köszönhetően szerencsére nagyon hamar megtalálták a sérültet. Ami kicsit nehezebb volt, hogy a mentőautó megtalálja őket, hogy biztonságban tudják lehozni a turistát. A hölgynél feltételezték, hogy lábsérülése van, ezért merevítést használtak, valamint izolációs fóliát, amely melegen tartotta a régóta szabad ég alatt tartózkodó bajbajutottat. A lényeg pedig az, hogy sikeres volt a mentés, a tapasztalatokat pedig rendkívül jól tudják majd hasznosítani, ha éles helyzetre kerülne a sor, ahol valóban minden perc számít.

Dari Csaba, a kutyás csoport vezetője fáradtan, de annál boldogabban tért vissza a kiindulási pontra pár óra elteltével és számolt be a „színfalak” mögött történtekről.

A kutyák nagyon jól teljesítettek, 300-400 méterenként váltottuk őket, erre szükség is volt, mert jelezték, hogy ezt a 2,5 kilométeres távot egyedül nem tudták volna teljesíteni. Ahogyan elindultunk, mindegyik kutya szagot fogott, és nem mentek el rossz irányba egy pillanatra sem, az egyik személyt pedig ők is megtalálták. A terep számukra és számunkra is nehéz volt és fárasztó, de büszkék lehetünk rájuk. Voltak apró hibák, mint például a kommunikáció, de úgy gondolom, minden kiküszöbölhető. Örülök, hogy ilyen nagy erőket tudtunk megmozgatni, és egy sikeres nagyszabású gyakorlatot bonyolítottunk le.

 

Forrás:https://www.feol.hu/helyi-kozelet/2021/10/dronokkal-keresokutyakkal-es-kozel-50-szakemberrel-kerestek-az-eltunt-szemelyeket-pakozdon-video

No Comments

Leave a Reply

Zichyújfalui csapattal az alapítók között jött létre a Magyarországi Drón Koalíció
Együttműködő

Partnereink

-

Lépj velünk kapcsolatba

Igyekszünk a lehető legújabb területeken is kipróbálni magunkat, hogy a tapasztalatok alapján ne legyen olyan dónos munka amit nem tudunk a megrendelő kívánsága szerint elvégezni!
Új ötlete van? Tegyen próbára minket! Kérje ki véleményünket, az ingyen van! Megegyzés után a munkát olyan áron végezzük el, hogy önnek megérje!

Cím:

8112 Zichyújfalu

Móra Ferenc u. 8, 8112

Elérhetőség:

+36 30 412 2504

info@doubleringwings.com

Nyitvatartás:

Hátfő-Péntek 8-16
Szombat-Vasárnap 8-16

[contact-form-7 404 "Nem található"]